вівторок, 1 серпня 2017 р.

Мислевіруси

Ментальні віруси (мислевіруси) - словесно-емоційні конструкції, які мають здатність впливати на наш настрій і поведінку.
Вони концентрують нашу свідомість на поганому, заважають нам сприймати себе і світ об'єктивно і позитивно, звужують наші можливості.
Ментальні віруси вкладають в голову батьки, дідусі, бабусі, щоб зробити наше життя правильним. Правильним, але навряд чи щасливим.



Мета ментальних вірусів - виживання.
Наприклад:
- "гроші - зло" - захищає від небезпеки бути пограбованим та вбитим;
- жінка - берегиня сім'ї, повинна слухатись і терпіти - дає можливість жінці як слабшій статі не залишитись без захисту і опіки, тобто вижити. 

Ці та інші конструкції базуються на чужому досвіді інших поколінь та давно минулих епох. Часто вони не мають ніякого практичного значення для людини сьогоднішньої. Страхи виживання минулих поколінь зараз не актуальні. 
Особливо дошкульні гендерні мислевіруси такі як:
    

Домашня робота - жіноча справа. 

Виховання дітей - жіноча справа. 

Жінка повинна сидіти вдома.

Чоловік не повинен робити бабську роботу. 

 Вони регулюють сімейне життя по канонам минулого століття, коли жінка постійно перебувала вдома і не займалася ніякою професійною діяльністю. Зараз такі установки і мислевіруси тільки заважають подружжям і приводять до постійних сварок.


Анекдот

Сидять двоє чоловіків в кафе, п'ють пиво і один скаржиться іншому:
- Все, буду розлучатися. Вчора покинула мене самого з дітьми і пішла в кафе з подругами пиво пити.
 

Мислевіруси - це завжди конфлікт. Або зовнішній, або внутрішній. Вони будують бар'єри, ставлять перепони на шляху до успіху, заважають зрозуміти, що ж потрібно нам насправді. Їх головне слово "повинен", "повинна". Воно  горить вогняними буквами в мозку і змушує нас відчувати себе винними невідомо за що.   

Важливо щоденно відстежувати такі мислевіруси і "віддавати" їх назад власникам. Кожного разу, коли хочеться щось зробити, але щось не пускає або виникає раптове невдоволення собою, прислухайтесь чиїм голосом ви собі забороняєте чи лаєте себе.
Виявиться, що це голос мами, суворої вчительки, бабусі чи інших "критиканів".
Спитайте себе: це допомагає мені чи заважає?
Якщо заважає, нещадно "стирайте" мислевірус зі своєї голови.
Можете візуально уявити губку і стерти нею неприємний образ чи написану на папері фразу.

Таким чином, ви нівелюєте вплив шкідливих програм  і відчуєте більше задоволення від життя. 

2 коментарі:

  1. Корисна стаття. Такі мислевіруси в нашому житті на кожному кроці. Дякую, Наталю, за поради. Окрема подяка за сайт добротною українською мовою, адже зараз подібних дуже мало. У кращому випадку - автопереклад з російської.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякую за гарний відгук.
      Така і була задумка - писати українською мовою. Дуже хочеться, щоб скоріше створився наш україномовний інтернет-простір. А ще мріється, щоб це наші статті пускали через автопереклад) Але для цього ще потрібно працювати)

      Видалити