четвер, 10 серпня 2017 р.

Територія НеЛюбові




Невротичні стосунки - це коли мовби і любов не любов, і дружба не дружба. Там, де повинно бути безпечно і тепло - панує крижаний холод. Здається, для чого так мучитись, якщо можна вийти з цієї ситуації і жити спокійно? Але люди залишаються в невротичних стосунках роками і десятиліттями тому, що не можуть вирватись, тому що бояться самотності, тому що просто не вміють по іншому. 

Види невротичних стосунків



Психологічна залежність 




На початку все добре, але стає гірше і гірше. З часом партнери все більш невдоволені одне одним. Між ними наростають образа і злість. Один з партнерів виступає в ролі жертви: він намагається уникати конфліктів, старається підладитись під іншого, йде на постійні поступки, ігнорує свої потреби. 
Інший партнер, відчувши безкарність, нарощує тиск. Почуття знецінюються. Тепла і взаємної підтримки немає. Залежність часто поєднується з насильницькими стосунками.
Тиск наростає до точки, де терпець жертві уривається. Пара розпадається. 

Причини 

Дитячі травми
Помилковий вибір партнера
Недоліки комунікації



Співзалежність



Спочатку все гарно, але потім в стосунки вривається хімічна або інша залежність. Залежний партнер час від часу обіцяє виправитись і кається, інший прощає і рятує. Залежність від алкоголю чи наркотиків стає все більшою і більшою. Наростають сварки, скандали, бійки. В періоди тверезості відносини пари повертаються до нормальних.

 Варіанти розвитку співзалежних стосунків:
- залежний партнер виліковується;
-розлучення;
- смерть одного з партнерів. 


 Причини

 Якщо залежність виникла і процвітає в родині - це хвороба сімейної системи. Алкоголь, наркотики, ігроманія вирішують якісь важливі завдання саме для цієї сім'ї. 

Ролі
Жертва, переслідувач, рятівник.


"Дивні" стосунки


Характеризуються відсутністю будь-якої динаміки. Все стабільно добре, але якісь важливі потреби одного з партнерів не задовольняються. Наприклад, пара не має сексу. Може бути й інша картина. На фоні повної ідилії час від часу виникають тривожні моменти,  незрозумілі  з точки зору здорової логіки: невмотивовані скандали, раптові зникнення, істерики... 
Всі спроби порозумітися закінчуються нічим. Розмови, прохання пояснити свою поведінку ніякого результату не дають. В кінці кінців стає ясно, що це тупик, але до такого висновку може минути  кілька років.


Причини
Спектр причин широкий: від психічного захворювання, психопатій, до різноманітних життєвих обставин, наприклад, іншої сімї.



2 коментарі:

  1. "тому що просто не вміють по іншому" - це саме точне пояснення із всіх, що мені доводилось чути.

    ВідповістиВидалити